Mijt Bij Honden  thumbnail

Mijt Bij Honden

Published Mar 17, 23
10 min read

Honden Fiets Mand

Filmpje en verslag volgen later. Deze foto's zijn gemaakt door Leen Vroegop, waarvoor mijn hartelijke dank. De foto's zijn genomen op het allereerste rondje, het vast parcours. Dus de startfoto is de allereerste seconde van Luca's agility-loopbaan. Grappig. Vooral omdat ik met andere startende jonge honden al wat ongelukjes heb gehad op raakvlaktoestellen was ik super voorzichtig in dit rondje.

Ik heb me nu ingeschreven voor 7 A-wedstrijden, we gaan starten in Deventer eind mei. Ik wil de slalom en de schutting nog beter trainen alvorens we starten. En de geluidstraining is nog in gang. Dus even rustig aan. Ben al blij dat we zover gekomen zijn. 19 maart 2011 - Elle gaat vooruit, De Flyball-training was een grote stap vooruit in de communicatie tussen Elle en mij.

Dit was de eerste keer dat Elle op een hondenclub kwam om zelf te trainen - honden ontwormen hoe vaak. Ze luisterde perfect. Wie Elle met haar vriendelijke puppygedrag kent, begrijpt waarom ik verrast was. Alle mensen en honden omhelzen is Elle's levensdoel. Ik had mij dus helemaal niets voorgesteld van deze training, eerder dacht ik aan ongeconcentreerd gedrag en weglopen.

Wat heb ik getraind de laatste zes weken ? Terug naar af. Aandachtsoefeningen uit CU-programma, zeer basic. En de recall waarbij ze heel dicht bij mij moet komen. Ik wil geen wijde bogen meer zien en meer van dergelijk schaap-gedrag. Vandaag rustig dagje in Lunteren, morgen proefwedstrijd Luca debutantenklasse in Almere.

Ben geen buitenwedstrijden meer gewend natuurlijk. Hieronder de puinhoop die ik gisteravond in Nijmegen achtergelaten heb, mijn kantoor wordt verbouwd - honden ontwormen hoe vaak. We laten een betere indeling maken, maar eerst moet de helft afgebroken worden. Maandag wordt er opgebouwd. Deur dichtgetrokken gisteren, hondenspullen voor buitenwedstrijden verzameld, en naar de Veluwe vertrokken ( al een eindje in de richting van Almere).

Daarnaast ga ik vanaf april basis gehoorzaamheid doen bij deze club. Alles kan helpen om Elle de weg te wijzen. Plankje van flyball-apparaat trainen ( Elle snapte dit heel snel) 8 maart 2011 - Elle ingeschreven voor de BCC 2011 in Denemarken, Na 6 weken vrij intensief trainen gaat het nu beter met de agility-opleiding van Elle.

Afghaanse Honden

Ik heb haar daarom ingeschreven voor de 1e graads wedstrijd van de BCC 2011. Mocht het te hoog gegrepen zijn, dan doen we niet mee. Ik moet er vrij zeker van zijn dat ze vloeiend een parcoursje kan lopen. Op dit moment springt Elle op 50 cm spronghoogte, kan ( zonder hekjes) een sterretje, een lijntje met 3 of 4 sprongen, en een out-bocht met 2 parallelle sprongen.

Afgelopen zondag met Luca naar de finale van de Band-wintercompetitie geweest. Regionalisering is hier in gang gezet. Zo te zien succesvol. Noord-Oost Nederland won de finale. Echt prima parcoursen, zo ongeveer wat een A-B1 parcours zou moeten zijn. Lijkt me leuk om weer een keer mee te doen, later. Luca was 's morgens vroeg wat angstig vanwege dieselmotoren in de bak, later deed ze het boven verwachting goed.

Ondanks een vrij normaal verlopende foundation training. Elle loopt graag om toestellen heen. Heb niet het idee dat het een medisch probleem is, gezien haar bewegingen en gedrag binnen en buiten. Ik geef ons nog een jaartje om op wedstrijdniveau te komen. 3) Controll Unleashed. Dit is een foundation programma dat je kunt doen voordat je aan agility trainingen in een groep of aan wedstrijden mee gaat doen.

Ik probeer dit programma uit met Luca. Het bestaat uit een boek en een set DVD's. Het boek is echt een eye opener, maar zo chaotisch geschreven dat ik het nauwelijks kan samenvatten. Peins er nog over hoe de globale inhoud te communiceren aan mijn website-bezoekers. De DVD bevat de oefeningen, en die is wel duidelijk als je ongeveer het idee erachter begrijpt.Vier km met de auto, dus goed te doen. Elle loopt in principe niet met ons mee, maar loopt vooruit ( 12 uurs positie) of raakt achter en blijft dan liggen tot we een paar honderd meter weg zijn. Vervolgens loopt ze achter ons aan, maar houdt steeds een paar honderd meter tussenruimte.

Vind ik dus geen geschikt gedrag voor normale wandelingen. Besloten dat ze niet achter ons mag lopen, bezig om haar voor me uit te laten lopen. Dan zie ik tenminste wat er gebeurt. Ze lijkt het een beetje te snappen. Do you mean THIS ??12 februari 2011 - Luca opgegeven voor debutantenwedstrijd Luca is op wedstrijdniveau, maar het belangrijkste is, dat ze zich uiteindelijk niet laat afleiden door "environmental triggers" , zoals overvliegende ballonen, opstijgende of neerstortende vliegtuigen ( Hoogeveen) , schoten, gillende kinderen, keurmeesters met hoeden en regencapes, uitvallende honden etc etc.

Verboden Voor Honden BordAls er een negatieve ervaring optreedt waar de hond niet tegen opgewassen is, kan ze dat generaliseren naar alle wedstrijden, en dan is er helemaal geen carrière als wedstrijdhond. Ik moet er zeker van zijn dat ze stabiel is. Ik heb geen haast, want Luca is nog piepjong. Met de geluidstraining ben ik al een eind gevorderd.

Ze ontmoette onverwacht een groepje kleine honden, hoorde een tractor en een dieselauto buiten, en hoorde vallend metaal binnen in de hal. Van al deze drie in principe lastige dingen voor haar raakte ze niet onder de indruk. Ze ging gewoon door met trainen, en dat wil ik graag zien.

Het leek me een rustige locatie. Als het weer redelijk is, doen we mee. Vanuit Lunteren is Almere vlakbij, dus als het te hoog gegrepen is voor Luca zijn we zo weer terug in het vakantiehuis en gaan we wandelen op de Veluwe. Omdat een hond op wedstrijden meestal 30% onder zijn niveau presteert juist vanwege omgevingsfactoren, vond ik de debutantenklasse wel geschikt.

Heel geschikt. Deze wedstrijd is over 5 weken. In die 5 weken wil ik nog meer aan geluidstraining doen. Ook ben ik bezig met een ander soort oefenprogramma. Heb daar enkele oefeningen uitgezocht die bij het gedrag van Luca passen. Ga deze oefeningen eerst uitproberen, en als het iets is, dan schrijf ik er wat over.

Alle tussenliggende A-wedstrijden vind ik te ver weg vanuit Nijmegen (donut hondenmand). Ik rijd voor een A-wedstrijd niet meer dan 100 kilometer enkele reis, en helaas zie ik pas vanaf Deventer wedstrijden die aan dit criterium voldoen. 6 februari 2011 - Filmpje Sony Nex 5 ( foto's + video) - Bibi 10 jaar oud, Testfilmpje over VJ, Elle en Bibi, gemaakt door Leon en bewerkt met de Mac-pro.

Vicky-Joe is ziek, met Leon naar de DA geweest. Maag- en darmproblemen, maar maak mij enigszins zorgen of er niks in de darmen is blijven steken. Het kan een virus zijn. Maar Joe heeft ook zeker wat smerigs gegeten op de Veluwe zaterdag. Daar kan ze ook ziek van geworden zijn.

Honden Luier

Ik had me natuurlijk met Vicky-Joe aangemeld. Omdat VJ gestopt is met behendigheid, was ik nu in principe als meelopende toeschouwer gegaan. Luca meegenomen voor de anti-angst training en om te kijken hoe ver we zijn. Thundershirt + tuigje omgedaan. honden ontwormen hoe vaak. Veel commentaar daarop, nee, inderdaad, dat springt niet lekker, maar daar ging het mij even niet om.

Anders leert ze helemaal niks van deze situaties. Luca dag 1: Binnenkomst in de kleine hal: Luca verbaasd over andere honden en mensen, na 4 minuten bibberend terug naar de bench. Sessie 1: een beetje foundation werk en tunnels gedaan. Geen vluchtgedrag, maar wel onzeker. honden ontwormen hoe vaak. Sessie 2 : lekker stukje gelopen met slalom als laatste toestel.

Luca maakte de slalom af en was blij. Ik ook. Leuk gespeeld en goed contact. Toeschouwers voor Luca waren gelukkig geen EP's ( Enge Personen) in haar ogen. Luca dag 2: Foundation werk, wat zeer goed voor ons was, alleen ga je dat niet doen met een onzekere hond tussen 4 andere honden en handlers in een kleine hal.

Op het andere parcours was een blaffende hond met agility bezig, honden overal in benches, maar geen overdreven herrie. Luca deed het prima, dus dat geeft weer een beetje vertrouwen. Ik denk na over mijn verdere plan om Luca ooit op wedstrijden uit te brengen. Wordt vervolgd - honden ontwormen hoe vaak. Hieronder mijn eerste twee foto's met een nieuwe camera, de Sony Nex-5.

Wat je ziet is dat ze de eerste keren wat ongecoördineerd de schutting afkomt, en daar zie je meteen de belasting op bv. de rug. De derde keer gaat het al veel soepeler. Luca is nu bijna 18 maanden oud. De toestellen zijn van WT-Metall, mooi rubberachtig materiaal. Vooral in het begin wil ik op goede toestellen trainen, het liefste op rubber contactvlakken.

Klimlatten van 1 cm. zie je ook nog her en der, maar daar pas ik voor, dat gaan we voorlopig niet doen. Internationaal zie je dat de vraag naar rubberen vlakken evenredig toeneemt met het aantal mensen dat op running contacts traint. Toekomstmuziek, veilige toestellen overal ? WK-Duitsland: behoorlijk wat kritiek op de houten aflopen.

Worst Honden

24 januari 2011 - Filmpje agility-beleving van Elle, Dit is het resultaat van 2 uur trainen met Elle apart, op 9 en 16 januari. Doel: Elle een sprong voor en na het raakvlak te laten nemen en de raakvlaktoestellen zelf op te laten zoeken. Dit heb ik vaak genoeg getraind toen ze jonger was, maar op de een of andere manier is Elle mij verkeerd gaan begrijpen.

Na deze twee trainingen heb ik eerst even zitten piekeren wat ik hier nu mee moet, en heb ik het thuisparcours met de hekjes opgezet. Elle heeft nu 10 keer het thuisparcours gedaan, en ik heb het idee dat er een kwartje gevallen is, maar er moet nog heel veel getraind worden - honden ontwormen hoe vaak.

Samen met Bibi heeft ze enorm rondgespookt. Weer een vooruitgang. Want een angstige hond kun je niet los laten lopen. Als er iets gebeurt, zijn ze weg en een hond in paniek komt niet snel terug. Maar alles ging goed. Ze blaft tegen trimmers, maar heeft geen behoefte om er achter aan te jagen.

22 januari 2011 - Elle nieuwe trainingsmethode Sequencing, Elle snapt niet dat ze meerdere toestellen achter elkaar moet doen. Elle stopt nu met wedstrijdtraining in de DIT-hal. Luca krijgt in haar uppie training in de DIT-hal - honden ontwormen hoe vaak. Van de drie honden voor de DIT-training heb ik dus nog eentje over. Elle's stop is hopelijk tijdelijk.

Ik heb speciaal voor Elle een eenvoudig parcours opgezet in mijn tuin, met schapenhekken. Doel is dat ze deze route moet nemen - honden ontwormen hoe vaak. Onafhankelijk van hoe ik loop en wat ik doe. Ik ga niet verder met wedstrijdtraining totdat Elle deze sequentie ( foto 1: van kattenloop in een boogje naar de schutting, en omgekeerd, met 1 variatie) op volle snelheid zonder aarzelen wil doen.

Je moet haar bijna iets voordoen. Of haar niet de kans geven op wat voor manier dan ook haar eigen programma te draaien. Lastig. De hekjes heb ik ook gebruikt met Mexx. Die wilde ook maar 1 sprong vooruit en daarna iets anders doen. Alleen was Mexx redelijk te shapen.

Hekken Voor Honden

Dus dat gaat niet werken. Als de toestellen zouden bewegen, zou Elle er wel raad mee weten. Snel bij elkaar drijven en gaan zitten kijken naar het resultaat - honden ontwormen hoe vaak. Als het goed gaat, ga ik de hekken een voor een wegzetten, tot ze helemaal uit zichzelf een wereldrondje loopt op deze sequentie.

Latest Posts

Honden Oppas Worden

Published Mar 30, 23
7 min read

Honden Speeltje

Published Mar 25, 23
10 min read

Houden Van Honden

Published Mar 17, 23
6 min read